Argentinië – Beef Empenadas
![]()

Deeg
– ca. 360 g bloem voor alle doeleinden, plus meer voor het oppervlak
– 1 theelepel bakpoeder
– 1 theelepel koosjer zout
– 1/2 stuk koude ongezouten boter, in blokjes gesneden
– 1 groot ei
Vulling
– 1 eetlepel extra vergine olijfolie
– 1 gele ui, gehakt
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 1 pond rundergehakt
– 1 eetlepel tomatenpuree
– 1 theelepel gedroogde oregano
– 1 theelepel gemalen komijn
– 1/2 theelepel paprika
– Kosjer zout
– Vers gemalen zwarte peper
– 1/2 cup gehakte ingelegde jalapeños
– 1/2 cup gesneden tomaten
– Bloem voor alle doeleinden, voor oppervlakte
– 1 1/4 cup geraspte mozzarella
– 1 groot ei
Instructies:
Deeg:
– Klop in een grote kom de bloem, bakpoeder en zout. Snijd de boter met je handen of een deegsnijder in droge ingrediënten tot er stukjes ter grootte van een erwt ontstaan. Voeg het ei en 3/4 kopje water toe en meng met een houten lepel tot er een deeg ontstaat.
– Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak. Kneed tot een gladde massa, ongeveer 5 minuten.
– Verpak het in plasticfolie en zet het minimaal 1 uur of maximaal een nacht in de koelkast.
Vulling:
– Verwarm de oven voor op 400°. Bekleed 2 grote bakplaten met perkament. Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en kook, al roerend, tot ze zacht is, ongeveer 7 minuten. Voeg de knoflook toe en kook, al roerend, tot het geurig is, nog ongeveer 1 minuut. Voeg het rundvlees toe en kook, waarbij het vlees in stukken wordt gebroken, tot het niet meer roze is, ongeveer 5 minuten.
– Zet de pan terug op middelhoog vuur en roer de tomatenpuree door het rundvlees. Voeg oregano, komijn en paprika toe; breng op smaak met zout en peper. Voeg jalapeños en tomaten toe en kook, af en toe roerend, tot ze opgewarmd zijn, ongeveer 3 minuten. Laat iets afkoelen.
– Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en verdeel het in tweeën. Rol een halve tot 1/4 “dik. Gebruik een ronde koekjesvormer van 4,5” en knip rondjes uit. Herhaal met het resterende deeg. Rol restjes één keer opnieuw om meer rondjes uit te snijden.
– Bevochtig de buitenrand van een deegronde licht met water. Plaats ongeveer 2 eetlepels vulling in het midden. Top met mozzarella. Vouw het deeg dubbel over de vulling. Gebruik een vork om de randen samen te knijpen. Herhaal met de resterende vulling en deeg.
– Klop in een kleine kom het ei los met een scheutje water. Leg empanadas op voorbereide bakplaten en bestrijk ze met eierwas.
– Bak empanadas tot ze goudbruin zijn en de vulling is opgewarmd, ongeveer 25 minuten.
– Bestrooi met koriander en serveer met zure room ernaast.
Eet smakelijk!


